Start
Uppåt

Liten Riga-kryssning 2009

Så blev det dags att besöka landet vi sjunger om i nationalsången (?) "vi tronar på minnen från fornstora dar"
Det visade sig nämligen att Riga var Sveriges största stad på 1600-talet...

Vi tog vår kära gamla husbil och första stoppet blev äventyrsbadet Gustavsvik i Örebro.
Vin och öl och bad och blåmärken!
En stunds solande i solarium ingick också och Kerstin valde den längre stunden... Hon fastnade i solariet och vi fick hjälpa henne ut från det. Det var roligt!

Körde vidare mot Fjollträsk dagen efter och parkerade husbilen på långtidsparkeringen. Käkade lunch på hamnkrogen och klättrade ombord på fartyget Silja Festival. Avnjöt välkomstdrinken i barfönstret med strålande vacker utsikt över Stockholms skärgård i strålande solsken!
 

Tittade på shower, sjöng karaoke och spanade på folk halva natten. Vaknade på morgonen när vi var på väg in till Riga. Inloppet var fullt med fiskande letter som njöt av lördagsmorgonen. Små rangliga flytetyg bara meter från  färjan...

Blev lurade av taxin, som vanligt, och checkade in på Hotel Bellevue. Fick ett vackert rum med inte lika vacker utsikt så Kerstin gick och bytte rum, som vanligt.

Nu fick vi ett Superior Room istället, utsikt över halva stan och bubbelbadkar - inte illa!

 

 

  

Utsikten från första rummet


Utsikten från "nya" rummet


Sovavdelningen


Bubbelbadkaret (jo, jag tog ett bubbelbad INNAN frukosten...) 

 

Vandrade runt på stan på egen hand (fötter) och fann snart att i Riga vet man vad det heter!! Det står Bärs på varenda bar...

Bar heter tydligen Bärs på lettiska - varför krångla till det?

Åt och drack gott men dyrt, Lettland är ett fattigt land men priserna är högre än i Sverige - utom på Bärs - tack o lov.

Dagen efter tog vi en guidad rundtur med en guide som "sjöng" för oss för att visa vad vackra de gamla lettiska folkvisorna är. Hmm, nåja... Den var i alla fall inte så lång och det var ju bra...

Hon berättade massor om hur ryssen misshandlat folket genom flera hundra år, efter att Karl den 12:e förlorat Lettland till Sovjet.


Några gånger har landet blivit fritt men snart blivit tyskt eller ryskt igen. Inte förrän 1991 blev det helt fritt och självständigt igen. Svårt att tänka sig att de flesta man ser på gatorna var med om frigörelsen med mänskliga barrikader mm.

Staden har mängder med vackra gamla hus i olika stilar och är väl värd ett besök om man gillar sånt.


Gammalt möter nytt. Räcker inte marken till så varför inte bygga på gångbanan?


Favorittorget i Riga


Hallå klotterungar i Sverige! Så här ser RIKTIG grafitti ut!!!


Blommor överallt, i Riga ger man alltid blommor, ryktet säger att om man är pank och får välja mellan att köpa en bulle eller en blomma så väljer man blomman för att inte visa att man är fattig.
Detsamma gäller kläderna, tjejerna ser ut som gatflickor för oss, läckra tajta kläder och extremt högklackade lårhöga stövlar. Gärna med en liten kitschig lackväska till det. Se och lär svenska flickor! :-)


Här undrade vi var vi var men kom på att det var samma torg, fast det var ljust nu. Konstigt...


Hittade detta vackra hus men fick reda på att det var härifrån deportationen till Sibirien började. Alla med utbildning eller annat praktiskt kunnande, leddes in i detta hus och sågs aldrig mer. Sibiren eller dödsläger? Ingen vet...

 

Träffade en barägare som som jobbat två år i Sverige som snickare och ridit Ina Scot.


Sista natten! Precis så såg det ut! Lika suddigt....

Åkte hem efter två nätter och checkade in i vår hytt på en nästan tom Silja Festival. Hytten var otroligt smutsig med hårstrån, chips och &%¤-vet vad så Kerstin bytte hytt, som vanligt.

 

Åt en härlig frukost under tiden vi gled in i Stockholm tillsammans med de andra Silja och Viking-fartygen i full snöstorm!

Körde lite kringelikrokar hemåt, hamnade på hamnparkeringen i Mariestad (som INTE brygger ölet - det görs i Sundsvall) köpte varsin kebabtallrik, startade motorn, kopplade in 12 - 230V-omvandlaren och satt och kollade på TV tills vi somnade. På morgonen var det -3 ute och 20,8 grader inne - hon e fin den gamla damen (husbilen alltså) Den andra med...

Kom hem vid lunchtid och träffade den underbara personalen som meddelade att allt är kanonbra - Det är så tryggt att åka iväg med två härliga "gubbar" Bosse och Kent-Ove kvar här. Sara och Nathalie hade hjälpt till över helgen och som vanligt var pensionatet i nyskick efter deras härjningar här - de är fantastiska! Tack tjejer!!!


Rasmus är glad att vi är hemma igen!

Nu kör vi stenhårt med fullbokat pensionat till det är dags för nästa resa, och det redan i november.
Då bär det av till Los Angeles där en hyrbil väntar som blir vårt transportmedel i 19 dagar. Västkusten upp från LA, besök i San Diego, San Franscisco, Grand Canyon och Las Vegas mm mm. Det blir en resa det!